Thursday, September 26

Goldfich face


Salam hari khamis semua,

korang...koranggggg..

pernah tengok burung kaler yellow and black tak?
bukan burung murai la.itu kaler hitam putih.

okay..okay.
no teka-teki

burung yg mira mksudkan ini comel macam burung murai juga tapi nama diakan..
'american goldfich'   gitu...

apekena mengena pasal burung tu dengan entri mira kali ini?
jeng..jeng...
saje jee nak bagi tambah ilmu pengetahuan sikit ni,jelah selama ni korang tau tengok jee burung-burung terbang tapi tatau kenapa,mengapa dan bagaimana..chewah!
korang tau tak yang 'goldfich' ini friendly birds tau,rase-rase kalau die sampai malaysia mesti jadi kawan baik dengan burung murai sebab murai kan banyak cakap,eh.Pastu si goldfich ni suke makan biji-biji bunge matahari ala macam koci tu kot! sebab tu die kaler kuning kot an.haha
Goldfich ini kire antara burung yg rare laa,sebabnye die tak membiak dengan kadar yang banyak.hanya sikit2 jee.so memang 'paparazi hutan' a.k.a wildlife photographers memang sukalah kalau dapat jmpe si comel ni.hehehe. korang try check kt google,memang tak banyak gmbar goldfich ni.

lagi satu,korang janganlah pi wat kerja gila nk jmpe burung ini kat hutan malaysia ini.sebab takkan jumpenye. dierorg ini nak duduk iklim angin-angin sejuk macam kat north america je heh.
Kalau korang terjumpe kt mana-mana ,kot pi melancong overseas kan..

cakap mira say 'hi'

haha


more info: national graphic


inilah antara yang comel,hihi. kalau haiwan,yang cantik dan menawan selalunya ber gender kan male a.k.a jantan while yang kurang menawan pulak female a.k.a betina.
so korang boleh agak lah yg gorgeous kt atas ini berjantina apa kan.hihi
picture : google

*
*
*
*
*
*
*
*
Taraaaa!

Inspirasi diperolehi dari american goldfich bird yang sangat comel tu.heee

sedikit nukilansssss,

 saya mungkin tidak sehebat makeup-makeup artist diluar sana,
juga tidak pernah menggelar diri ini sebagai 'mua'
hanya sekadar memanfaatkan ilmu yang diperolehi dalam beradaptasi seni.
cintaku pada seni-seni alam takkan habis
kerna ianya sudah sebati sejak dari azali.
Janganlah aku di perli di caci kerna keinginan ini
akan ku manfaatkan kepada kebaikan

oleh itu,ku pohon sokongan dan bimbingan dari yang memahami.



sampai disini saja jee.
*peace no war


6 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

wow!! comel2.. hehehehe

Liza Licha said...

kreatif nya. burung pon boleh jadi inspirasi.

Myra Abdullah said...

liza licha: hehe.idea kan..kdg2 mcm dtgnye.hihihi

Myra Abdullah said...

ainan roseberry: hihi,kan..kann =D

nik ros said...

comel jea burung tu. kreatif a myra

Myra Abdullah said...

nik ros : thanks akk.mmg comel kan..yellowish gitu =)