Thursday, April 18

Pentingkah Jujur Pada korang?

Assalaamualaikum.

Salam 1Malaysia.


bile tak jujur.Dunia terasa gelap semacam jee.huhu.

Hari ni saya terasa ingin bercakap tentang 'JUJUR'

Kenapa kita perlu 'jujur'? hehe..Sound serious? *ala take it chill,this is only for 'omong-omong berisi' sahaja..

sebab..bila kita jujur.Tak kiralah dengan sesama manusia ataupun segala benda.Everything gonna be easier.
Believe it or not.
Ask yourself. 'JUJUR KAH AKU PADA DIRI SENDIRI'
kalau ada rasa bersalah tu..fikir-fikir kan.

Kalau ada jujur mesti ada 'tak jujur' heh.atau lebih sinonimnya.penipu.*heh,myra benci taip 'words' ini.

Suka tak kalau somebody lie kat korang?  Especially the love one.

*tak suke-tak suke 
kan...

Sebab tu,kita perlu belajar jujur pada diri sendiri,pada yang Esa dan pada orang lain.
Andai di takdirkan kita di 'tipu' oleh seseorg.
ASK yourself.sebelum ini ada tak jujur pada sesiapa tak?
Kalau ada..fix it.minta maaf and betulkan keadaan.


Here,There some easy exercise untuk korang find out how to be honest with yourself.

1)Tulis senarai perkara yang korang dah buat hari ini.

2) Find out,dalam list korang tu apa perkara yang korang 'benci/tak suka/tak nak buat tapi terpaksa buat'.Then bulat BESAR-BESAR kt perkataan tu.

3) Fikirkan perkara yang korang bulat tu  *Negatif atau positif .

Kalau positif BE PROUD and SMILE

(Sebab korang dah buat perkara yg korang tak suka demi bagi kebaikan pada orang lain dan diri sendiri.
For example: korang tak suka menyapu rumah tapi terpaksa buat sebab takut lantai berpasir dan tak selesa.Haaaa..nampak tak tu.Korang dah dapat rewards sebab buat kebaikan.
Tapi kalau case macam ni,korang kene belajar be sincere.Bila kita ikhlas dalam sesuatu perkara atau melakukan sesuatu perkara.Insyallah Allah menjanjikan rewards yang kit takkan sangka-sangkakan.

Then kalau negatif. Learn to LEAVE IT.



ehh dah cerah la.Alhamdulilah.

Kalau korang rasa pernah tak jujur pada diri sendiri.
Jom belajar untuk menjadi jujur.Mungkin ianya sound 'awkward' but why not mengaku salah diri sendiri kan.

#note to myself too.

*High 5
sape yang sayang diri sendiri.


finally,
Good to share.
xoxo



2 comments:

Admin -R said...

kunjungan balik nya sob :)

Semua Dari Blogspot
Informasi Terlengkap

Cik Bluewendy Wendy said...

sometimes.. bila pencangahan antara pikiran n hati..kui3.. sejujurnya..ku takbisa.. erk.. ternyanyi plak..tapi jgn tipu org lainkerana kita tipu diri kita sendiri.. :)