Friday, September 14

be Responsible,please...

Salam semua,Happy friday =)

Hari ni myra pakse diri untuk update blog! hah,sudah berkurun tidak di update..pekejadahnya macam busy like bees sangat kan.* rolling eye. sebabnya terlampau banyak cerita ceritera yang ingin aku ceritakan tapi tak tercapai akalku lah.acane? 
korang pernahkan rase camtu,nak cerita sesuatu but bile dah sampai waktu untuk bercerita..cam tak jadi pulak. for examplenye,tengah dok asyik bergossip dengan geng-geng gossip gals tetibe teringat yang mak korang mak sambal belacan letak pisang semalam haha..korang nak citer kat dieorang tapi bile nak cakap. Hurmm tatau camne nak mulakan 'pernah tak?'
tiputiputipu kalau tak pernah.hah!

nak citer sikit ni, last day aku teman mak tersayang pergi klinik 1 Malaysia lepas ambik mak kat tempat kerja.Jam dah menandakan pukul 4,dalam hati kalau dah tutup takpelah bawak mak pergi klinik swasta.Sampai jer kat klinik tu.'Makkk aiiii,ramai giler orang' its ok,mcm biase pergi ambik number kat counter letak ic mak.No giliran .323. huuh time tu baru no 227..ermm sabaq jelah. Dalam dok menunggu tu,aku perhati sorang-sorang guest yang datang. Mostly was a makcik-makcik and pakcik-pakcik ada juga budak-budak kecil yang sakit ditemani ibu atau adik beradik mereka. Adalah gak,sepasang dua couple yang ala-ala sweet gitu.haha.
Apa yang wat aku terpikir ialah, 
dimana anak-anak makcik pakcik ni?
tak kesian ker tengok mak ayah dieorg dalam sakit-sakit gagahkan diri pergi klinik.'sedih'
busy ker? tak sempat nak teman ker? or beribu macam excuse laa.
tak risau ker anything happens time dieorg on the way ke klinik atau time pulang dr klinik. 
memanglah dimulut ibubapa kita,dieorg akan ckp 'tak pe..mak/ayah boleh pergi sendiri..ala teksi kan ada.'
takpe..takpe...

tapi di hati mereka?

kemudian,aku terlihat seorg kakak ni dukung anak lelaki die maybe lingkungan 7-9 tahun.Di belakang die di ikuti seorang gadis kecil sedang mendukung seorang baby. Dari raut wajah kakak tu,walaupun still senyum tapi nampak betapa payahnya die mengharungi semua tu.
dalam hati aku, mane husband akak ni ? mane sedare mare die? mane-mane..

alhamdulilah, para nurse di klinik sangat berdedikasi dan concern membantu akak dan makcikpakcik tersebut.

Bile aku lihat situasi begitu, aku berjanji dengan diri sendiri agar tidak akan membelakangkan parents and siblings aku walau macamana pun. memanglah senang cakap, tapi bila aku pergi tanggungjawab aku pada mereka.Perkara ini benar-benar menginsafkan diri aku.huhuuuuu

Thanks to Allah swt services kt klinik quiet laju laa,sembang-sembang dengan makcik kat sebelah sedar-sedar no giliran mak muncul. Kemudian,tunggu turn nak masuk bilik doctor pulak. Pastu ambik ubat dan balik.
Sebelum balik tu,sempat lagi aku tengok betapa gigihnya nurse dan doctor di klinik tu bekerja.* terharuuu..

Go-go chaiyok! Majulah pekerja awam demi Malaysia.haha.
Makacehhh bagi services yang baik pada mak saya dan juga pada makmakcikpakpakcik yang datang  ^-^ Acecehhhh!

sedar tak sedar panjang pulak aku bersyarah,haaaiihh.. 

moral story,
ingatlah mase ini,mase ibubapa kita lalui..nanti bila tiba masa kita.Pikir-pikirkan lah.Myra tahu korang sayang parents korang just be alert and be more responsible pada mereka yeee ^-^

picture tahun 1991, my apek..mak and me.baby lagi =)




No comments: