Saturday, April 14

PeaFowl punya citer laa

Assalamualaikum wbt y'all

just wanna shared a bit info about Burung Merak atau 'PEAFOWL' ni =D
korang sedar tak lately, Peacock jadi trendkan kt accessories and fabric printed.
Nak tau sebenarnya burung merak yg ekor kembang and cantik tu actually 'male' or jantan.
lumrah alam,haiwan yang cantik mesti jantan kan. Macam ikan guppy laaa. *eh bukan nk citer psl ikan guppy ni.
kalau korang perhatikan betul-betul,peacock ni stail jugak kan.hehe. siap ade jambul berwarna gitu. * kalah joe jambul.haha.
Kalau yang male di kenali as ------> PEACOCK
kalau yang female pulak as --------> PEAHEN
before ni peafowl banyak kat area China and Jawa.Pastu,barulah org-org India jumpe kt hutan spesis ni kat negara dieorg.
Percaya tak yang Peafowl ni boleh 'terbang' FLYING......???
kalau tengok dari fizikal macam tak jeee kan..sebab macam berat je nak terbang.hehehe.
tapi itulah hakikat ciptaan Tuhan.
Hah! satu lagi, kalau kat indonesia..menjual bahagian-bahagian badan peacock adalah salah!
tapi kat Malaysia, No komen.Kena tanya yang berkenaan laa.

ni sedutan dr blog someone.
Dengan Sengaja memperniagakan, menyimpan atau memiliki kulit, tubuh, atau bagian-bagian lain satwa yang dilindungi atau barang-barang yang dibuat dari bagian-bagian tersebut atau mengeluarkannya dari suatu tempat di Indonesia ke tempat lain di dalam atau di luar Indonesia; (Pasal 21 ayat (2) huruf d), diancam dengan pidana penjara paling lama 5 (lima) tahun dan denda paling banyak Rp. 100.000.000,00 (seratus juta rupiah). (Pasal 40 ayat (2));

begitulah citernye, =D

Peacock feather..kecian peacock tu mesti dah botakkan punggung die.huhu. *kat petaling street.



Teman aida shopping kt Forever 21 pavilion.

 kami memang serasi bersama.haha.

*
*
*
*
Dataran Merdeka Got Chill yeaa! haha.




Tiga-tiga gila photography,inilah hasilnya bila semua dah datang 'sawan'.haha.

enjoys people =D

5 comments:

mutianugrabita said...

thanks for your comment <3
nice purple hihi

myra abdullah said...

hehe.wlcm dear =)

Rosalinda Tjioe said...

Great shots! Looks like you had fun!
X

http://rosalindatj.blogspot.com

myra abdullah said...

yea Rosalinda Tjioe its really fun =D

sugar rush said...

Hye dear, feel free to visit our blog with latest fashion trends we can find in store! ;)) http://alsugarrush.blogspot.com/