Saturday, February 25

Kisah Kehidupan

Pernah rasa seperti tidak dihargai..
Pernah rasa di pandang rendah..
Pernah rasa di tikam belakang..

this three sentences,have 'bad spirit' behind it. and i HATE it.* deep inside.
and for sure every human hate to be on it.
But dear be honest with yourself. This is not your fault.

myra tahu setiap diri yang pernah mengalami perkara ini mempunyai seribu satu cerita disebaliknya.
Jadi mari kita berkongsi salah satu pengalaman dari setiap sentences diatas.

Kisah 1

"Dilla!!! datang sini cepat.. hah,alihkan semua barang ni kat bilik stor."
dilla seperti biasa menurut kata
"Mak,akak dah alihkan semua..(sambil mengelap peluh di pipi )"
didalam fikirannya  ingin menuju kedapur..kedahagaan..
"hah! ni tolong pergi kedai pak mail.beli cili kering 2 ringgit"
"sat akak nk minum dulu"
selepas melepaskan 'penat' nya,dilla kemudian  menuju ke kedai pak mail.
Pulang sahaja di rumah,Dilla terkejut apabila kelihatan barang-barang di dalam stor di keluarkan bersepah.
"haa tu Dilla dah balik biarlah dia kemas.Adik pergi mandi cepat"
walaupun sedih dan kepenatan dilla merelakan diri mengemas barang-barang tersebut.Hakikatnya,dilla baru sahaja pulang dari sekolahnya dan belum sempat makan makanan tengaharinya.

Kisah 2

"Ijam,nak buat apa dengan gambar pokok tu"
"ngah lukis laah,ni projek pendidikan seni visual aku"
"wah best-best"
"yelah best,penat seh..nak kena buat tone laa..kena render laaa"
sambil men 'touch up' lukisannya
"ermm ijam..nak buat render ada cara lagi berkesan tau"
"aku tau.ni aku saja jee try-try..(sambil menconteng-conteng )
dengan perlahan kamil cuba ingin melukiskan sesuatu di kertas lukisan tersebut....tetapi ijam menarik kembali dan memandang seperti tidak puas hati pada kamil
"eh! kau nak buat apa ni...(pandang atas bawah-atas bawah)
"hurmmm nak tolong demo kan cmne nk buat render laaaa"
"aah,tak payahlah..kalau kau nak buat,buat kat kertas lain laa.tak nyah sibuk arrr"
kamil tergamam dan cuba menerangkan pd ijam bahawa di bukan cuba menganggu hasil lukisan ijam.
"macamlah kau pandai sangat bab seni ni, kau budak akaun aku budak seni laa.ingat tuu"


kisah 3

"wani,abem nak pinjam nota sains kau laaa"
" oh,ambiklah dlm beg tuu"
"ok,jap yee aku pergi bagi kat die"
tanpa wani sedari fira telah menukar nama dibahagian hadapan nota tersebut dengan namanya dan lantas memberikan pada abem yang menanti di kelas sebelah.
"fira,nnti jangan lupa kirim salam kat wani tau.die comel laa hari ni"
abem sememangnya sudah lama memendam perasaan pada wani.cuma wani yang mengambil masa untuk menerima dirinya.
"eh,wat pe kau nak kirim salam kat wani.Die bukan suka kat kau pun."
"tapelah..aku mendoakan kesejahteraan dia"
"alaa baiknya..padahal die bukan peduli salam kau tu pun" nada sinis.
abem tidak putus asa dengan kata-kata fira,dia cuba mendekati wani dan cuba mengenali gadis tersebut lebih rapat.ternyata kesabaran abem membuahkan hasil apabila suatu hari wani menerima tawarannya untuk keluar tengok wayang bersama.
~perbualan telefon antara fira dan wani
"fira sorry esok aku tak boleh pergi rumah kau la.aku nak keluar la.sorry yee"
"keluar pergi mane?? buat ape??"
"keluar dengan abem..tengok wayang laa..tengok citer shrek tuu.bestnye" nada gembira
"ooh yeke.ok"
wani menanti di ruang legar pawagam.menanti abem..
'wani sory tak jadilah nak tengok wayang hari ini.next ye'
~Sms dari abem.
selepas membaca sms dr abem tersebut.wani berfikir apa yang harus dia buat dengan 2 tiket wayang tersebut.
bersama popcorn di pelukan tangan kirinya.
"tapelah,dah start setengah jam wayang..sempat lagi nak masuk tengok ni" terus menuju ruang masuk pawagam.
wani lantas melabuhkan punggung di kerusi,bimbang dimarahi penonton wayang.sambil mengunyah popcorn,wani terpandang di bahagian baris 3 hadapannya.seorang wanita dan lelaki yang amat dia kenali..
'sampai hati fira dan abem tipu aku'
akibat tidak sanggup meneruskan melihat drama dihadpannya.wani keluar dr pawagan dan pulang.
semasa didalam perjalanan pulang.terngiang-ngiang di fikirannya akan kata-kata fira dan mesej yang diterima nya dr abem.
"wani,nasib baik kau tak jd datang rumah aku hari ni.sebab ayah aku ajak balik kampung laa"



```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

2 comments:

Nurulbadiah Lai said...

i love this entry..
there is something ij it that i can learned

myra abdullah said...

Nurulbadiah Lai : thanks sis..
patutlah mlm td mimpi t'jmpe akak.rupenye akak bc entry myra.hihii
=D