Friday, January 13

Siapa nak jaga aku?

Asalamualaikum dears people..

Hujan and sejuk kan?
huhu...sedih tak dapat nak tengok awan yang cantik,tapi takpe insyallah lepas hujan pasti ada pelangi indah kan?
macam tuh jugak kehidupankan..
kita minta bunga rose tapi kaktus yang kita dapat..kenape yerk?
sebab Allah swt nak bagi kita bunga yang lagi cantik dan unik dari kaktus tersebut.
cuma perlu bersabar dan ikhlas ^-^

*myra rase korang mesti dah pernah dengar ayat ni kan..hehehe..

pernah tak korang terfikir akan sesuatu...
sesuatu seperti...
"bila aku sakit nanti siapa nak jaga aku yeee?"

pernah tak???
mesti pernah kan...
dan korang rase sape yang akan jaga korang...

MAK?AYAH? ADIK?ABANG? SUAMI? ISTERI ?KAWAN BAIK? SAUDARA-MARA? atau ANAK-ANAK?

banyak dah drama dalam television tuh tunjuk cerita-cerita macam ni tapi pernah tak korang ambik kisah..
kalau ambik kisah,well done..mesti korang akan ambil berat kat parents and anybody kan.Tak kisah lah time sakit ker atau tidak.Yang penting appreciate all the time with them kan and insyallah bila tiba masanya,korang pulak terlantar sakit..anak-anak korang akan take place jaga korang macamana korang jaga parent korang.

nape myra bold words macamana korang jaga parent korang?
sebab....
menjaga parent waktu mereka sakit pun ada kategorinya..
1) Melawat bila dengar dah kritikal..
-ini kes sebab fikir yang pihak hospital akan handle.lagipun aku bayar bil.so what?

2) Jaga ALA KADAR
-jaga ala kadar ini pulak , datang hospital jenguk mak/ayah sekali sekala jer. ni kes pulak sebab fikir "atleast aku jaga jugak mak/ayah dari adik beradik yang lain"

3) sanggup tinggal segalanya demi jaga mak/ayah kat hospital.
-setiap hari datang hospital,suap makan,cuci/mandikan,tukar lampin..senang cakap melaksanakan tanggungjawab pada parent dan sanggup mengorbankan segalanya demi parent.

cukuplah 3 kategori jer myra klasifikasikan yee..nanti banyak-banyak pening pulak nak fikir.

korang rase, kategori mane korang?
renung-renungkan lah.

bila tiba masenya nanti..korang akan tahu.sebab sekarang ini bolehlah semua orang nak jadi kategori ke-3 tuh tapi bila korang dah ade komitmen lain nanti.'tepuk dada tanyalah diri sendiri' hurmmm..

bukan ape,dah terlalu banyak drama ini berlaku depan mata cuma sekadar ingin mengingatkan diri sendiri andai tiba masa myra tahu apa yang harus myra lakukan. semoga ALLAH SWT mempermudahkan segala urusanku andai masa itu tiba.

this entry dedicated to somebody yang myra sanjungi kerana telah menunjukkan moral value,insyallah akan myra contohi.



dear readers,tolong doakan agar pak lang akan kembali sihat dan cergas seperti dulu.
semoga ALLAH SWT merahmatinya =(

mak dan anak, my cousin with her youngest son. On the way to penang island.

menjadi kanak-kanak rebina sebentar bersama anak-anak buah.

sesuatu yang cantik untuk dilihat.

future's engineer.Maybe.kecik-kecik lagi semua di nak proses.hehe.
my sweet baby =)

semoga apa yang di shared di sini,menjadi peringatan pada diri myra sendiri dan semua. =)

6 comments:

mysara said...

yup..peringatan utk kte sume..;)

myra abdullah said...

betul.same-samelah kite beringat yeee

Encik Troll said...

For ya. :D

http://enciktroll.blogspot.com/2012/01/touching.html

myra abdullah said...

Encik Troll : hurmm =)

iedchan said...

betul2...kadang2 kite ni lupe kan..mari beringat kan..:)

myra abdullah said...

yea..marilah kita beringat sesame yee..=)