Tuesday, October 18

LANGGAR then..LARI.hah!

salam readers,
alahai dah berape hari tak update blog ini.huhuhu.rindu pulak terasanyer!heeeheh.
last days,ontheway nak gi kerja.ternampak pulak mamat cute ini bawak Vespa.'eeh,giler cute pula hehe'

nampak tak?hehe.die tatau myra snap senyap-senyap ini.hihihi.
okey back to the title.
Pagi tadi,before pergi kerja.myra pasang radio hot fm.kecoh pasal kes excident and apa masyarakat sekitar akan buat apabila lihat kemalangan berlaku didepan mata dan banyak respond yang diperolehi.antaranya ada yang membantu mangsa kemalangan dan ada juga yang sekadar melihat. mungkinkah perspective bahawa 'NANTI ADA ORANG LAIN AKAN TOLONG' yang membuatkan orang ramai membiar mangsa terkontang-kanting kesakitan?

satu panggilan yang menarik perhatian myra,panggilan dari seorang pakcik yang ingin berkongsi ceritanya.pakcik  ini boleh dikatakan seorang pengembaralah cause die dah banyak travel seluruh dunia,just one day die rase macam terkilan sebab kes ini berlaku di Malaysia,di penang.pakcik ini telah menolong seorang remaja akibat kemalangan dan hantar ke hospital.apabila remaja tersebut dirawat,pakcik ini telah disoal siasat oleh polis.'kenapa pakcik tolong budak tuh,pakcik tahu tak nanti pakcik perlu naik mahkamah pastu kene jumpe lawyer lagi'   hah!lebih kurang macam tuhlah pakcik tuh disoal.aaiiih macam pakcik tuh pulak yang bersalah .hey,negara kita ada undang-undang lah! kenapa jadi macam ini.kesian pakcik tuh,niat die betul dan ikhlas tapi kenapa mesti perlu hadapi semua ini.

lain pulak kesnyer di negara luar,
seperti video di China yang ditayang semalam pada buletin 8.30 malam di tv3.seorang kanak-kanak berumur 2 tahun bernama Yuen di langgar oleh sebuah van,dahlah langgar dilanyak lagi sekali.then,orang yang lalu lalang boleh pulak buat 'donno' jer! myra dapat tahu cerite ni pun dari member-member,then balik kerje jer myra terus ushar blogs and youtube and finally i found it at someone name namee.
honestly,sedih sangat tengok video tuh tambahan lagi bile mak Yuen meraung-raung menangis.*mak mane tak sebak anak dikandung 9 bulan kene langgar tanpa belas kesihan. 


dari video ini kita boleh  lihat macamana sensitivity masyarakat disana kan.
update terbaru.adek Yuen telah disahkan meninggal dunia setelah kritikal akibat dilanggar tempoh hari.
"hey van driver !!! puas hati kau sekarang!!"


see,this boy name's Travy.customer son's.giler talkative sampai aku tak terlayan.die and parents die tourist kt KL ini.hehe.made in pakistan.tengok! myra sayang tau kanak-kanak,kalau lah boleh peluk adek Yuen tuh saat-saat terakhir..Masyallah Allah swt sahaje yang tahu perasaan ini.=/

~semoga cerita ini menjadi iktibar pada semua.
may god bless you'll ^.^

2 comments:

budak penjara said...

tu vespa ke lambreta?? cute je

myra abdullah said...

hehe..aape bezanyer due-due tu?hihihi
rasenyer vespaa kot.^0^