Saturday, September 10

TUTORIAL PHOTOSHOP 2

salam readers,
jom layan tutorial yang myra buat ni..
okay,tutorial kali ini..

"PATTERN PHOTOSHOP"

tutorial kali ini mengenai cara-cara nak upload pattern kat dalam photoshop.
LET'S START NOW!!


sebelum tuh,korang pergi kat GOOGLE,
SEARCH
'FREE DOWNLOAD PATTERN PHOTOSHOP'
atau CLICK jer


lepas jer pilih pattern yang berkenan di hati.terus tekan DOWNLOAD.
lepas jer download save kat document ker,any folder elok-elok.
kalau tak boleh save,EXTRACT dulu tau.

pastu baru start this section :

  STEP 1:
OPEN your photoshop~jangan lupe buka pulak.hihi
FILE - NEW ~ikut macam kat gambar bawah ini.
  

STEP 2:
Pergi kat bahagian layer,dan click 2 kali tau.untuk unlock layer tuh.
kemudian,
right click kat layer tu.
pilih BLENDING OPTION.

akan keluar form macam ni,
cari PATTERN OVERLAY kat bahagian tepi tuh.
kemudian CLICK  kat perkataan itu tau.

STEP 3 :
nampakkan gambar kat bawah ini kan,CLICK kat anak panah  tuh.

nanti akan keluar macam kat bawah ini.
                                              CLICK kat anak panah kecil yang comel tu.


STEP 4:
pilih LOAD PATTERN-PILIH PATTERN YANG SUDAH DI UPLOAD  -OPEN.

okay,DONE!

NOTE : myra akan continue cara-cara nak GUNAKAN PATTERN ini NEXT ENTRY nanti.


No comments: