Tuesday, August 23

KENCING BUSUK...EEEUUWW!!

EEEYY..NANTI KENCING BUSUK!!
hihihi...
rase-rase dah boleh guess pasal ape entry for today tak??
jeng---jeng---- ^-^

salam readers,
OLLLA...how you're feeling today??
HAPPY/SAD/EXCITED/NOT IN THE MOOD/BIASE JER..

= ) ape-ape sahaja lah kan..okay today myra had finish my mum 2nd baju raya..huh! lega sikit..
well,korang!!..korang!!!

myra want share about one famous Malay vegetable ni..
VEGETABLE??? WHO'S LIKE....
hish siapa yang tak 'like' tuh memang rugi habislah..
there's a lot of khazanah nutrient inside every vegetable yang kita makan tau!!
*kalau dah tahu JANGANLAH BUAT-BUAT TAK TAHU PULAA.hihi

LET'S TALK ABOUT   "PETAI"



(yeah,gayut-gaaayut!!)

scientific name or name orang putihnyer : PARKIA SPECIOSA
*if terbelit-belit lidah nak sebutnyer.just say it in malay "PETAI" okay!hihi


the nutrition pulak,
~mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi

~banyak mengandungi kalsiumfosforuszat besivitamin AB1B2 dan C. *kenape tak letak jer semua jenis vitamin A ke Z kan..hihi


~Kandungan klorofil dalam biji-biji petai berfungsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk kulit
*wah ! awet mude ni..


~ memastikan kesegaran tubuh,
dan memperbaiki sistem penghadaman *elok untuk myra yang suke sembelit jer ni.hihi


IMPORTANT!!


***Kandungan zat besi dalam petai mampu mengurangkan risiko mendapat anemia!!!


*** Petai juga baik bagi seseorang yang telah memberhenti dari menghisap rokok ?*BETUL KER NI..


~Kandungan Vitamin B6 dan B12 serta kalium dan magnesium dapat membantu dalam mengatasi kesan langsung akibat pemberhentian pengambilan nikotin.


hasil dari proses penghadaman terjadilah pembuangan "kencing busuk a.k.a kencing berbau petai.but its normal laa 
nak buang semua sisa toksik yang korang makan tuh.
*bukan selalu..KALAU SELALU pun tak ape..hihi




NOTE : waktu berbuka tadi,myra makan sambal udang petai,,wooo..TERANGKAT SEH!! hihihi..sedap!!







picture from google ^-^




JOM MAKAN PETAI!! 

1 comment:

Anonymous said...

You pretty much said what i could not effectively communicate. +1

My site:
rachat de credits www.rachatdecredit.net