Friday, January 7

Binatang paling beracun di DUNIA!

Comeyh an..agak unik tp syang sekali..
ta leyh pegang..try r pegang kalo nk umo pendek.huhuu.
oke taw tak ney binatang pew?
KATAK!
ye ank2..hari ney cikgu nk ajar tntg haiwan..huhu(ape gelak2)hehe
katak neyh tade kt m'sia.tp kalo kowg jmpe jgn r gatai2 nk p pegang noh.
ney ade some information yg aq dpt r..
Di Amerika Selatan dan Amerika Tengah, hidup dan tinggal katak berpenampilan indah dan berwarna-warni yang bernama POISON DART FROG.
Katak ini mungkin adalah binatang yang paling beracun di dunia.
Binatang sepanjang 5cm ini sangat beracun, racun ditubuh kecilnya cukup untuk membunuh 10 manusia orang dewasa.
Hanya 2 mikrogram dari racun dari tubuh katak ini, mampu membunuh seorang manusia atau binatang menyusui yang besar. Kenyataan ini luar biasa mengerikan karena 2 mikrogram adalah jumlah yang setara dengan hanya setitik kecil cairan di ujung jarum.

Sebutan POISON DART FROG (=katak panah beracun) kerana suku Indian kuno menggunakan racun katak ini untuk memoles ujung anak panah mereka, sehingga hanya dengan tergores anak panah saja, korban yang terkena anak panah dapat meninggal.
POISON DART FROG menyimpan racun mereka di kulit mereka dan akan membunuh manusia ataupun binatang yang menyentuh atau memakannya.
Padahal keindahan warna kulitnya bisa saja membuat orang yang melihatnya ingin menyentuhnya. Ada jenis yang berwarna biru, ada yang berwarna kuning, ada yang merupakan warna gabungan orange dan biru, ada yang berwarna pink, ada yang hijau muda, semuanya indah, namun . . . . berbahaya!!!

3 comments:

ayushida said...

hmmm...dari dulu memang tak suka katak, cantik la mcm mana pun, kerana pernah terpijak masa katak tu melepak dlm kasut sekolah akk....huhu

miszlalieto said...

actually katak comeyh gak kan..huhu.
tp nape lar katak yg chantek ney berbisa.huhu..

cik ungu said...

suka ye cr info . rajin je hehehe .

neway follow blog u da .. do visit cikungu.blogspot.com

thx c: